41 19 59 99 nikogr@dmjx.dk
Vælg en side

”I en skybrudssituation, hvor der fx kommer vand op igennem kloakken, vil forsikringen dække. Forsikringen dækker aldrig, hvis en å, en sø eller en flod løber over.”

 

Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix


Tekst Af Peter Brøndsted

I januar og februar måned kørte slusepumperne i Vejle over 180 timer. Det svarer til mere end dobbelt så mange timer, som i hele 2019. Men når butikker og boliger i Vejle midtby bliver oversvømmet pga. høje vandmasser, kan de ikke altid vide sig sikre på erstatning. Også selvom de har en forsikring.
Tine R. Sode, ekspert i forsikring ved Videnscentret Bolius, forklarer, hvordan det hænger sammen:

”I en skybrudssituation, hvor der fx kommer vand op igennem kloakken, vil forsikringen dække. Det vi har set i Danmark på det seneste, det er bare ikke en skybrudssituation. Forsikringen dækker aldrig, hvis en å, en sø eller en flod løber over.”

Faktisk følger forsikringsselskaberne DMI’s betegnelse for skybrud. Det karakteriseres som store mængder vand, der falder med en intensitet på 15mm regn på 30 min. Oversvømmelserne de sidste måneder er
resultatet af store mængder regn over en længere periode, og derfor ikke skybrud:

”Indtil videre er det ikke blevet kaldt en stormflod eller skybrud, fordi det ikke er det. Problemet er i stedet, at det er store mængder vand, som ikke kan komme væk,” siger Tine Sode.

Natur- og miljøudvalget forsøger at forebygge oversvømmelser

Formand for Natur- og Miljøudvalget i Vejle Kommune, Karl Erik Lund (DF), anerkender at
Vejle har udfordringer med oversvømmelser:

”Vi forsøger at undgå, at vandet kommer for hurtigt ind i byen. Fx kan man ved Jelling Vandværk lukke sluserne og blokere for noget af vandet, når der bliver meldt regnvejr. Lige nu er der også snak om at lave en vandvej ned igennem Vedelsgade, så man kan lede vandet ned i Vejleåen”

Herudover nævner Karl Erik Lund også flere områder omkring Riskær, hvor han mener, det er oplagt, at man opretter dæmninger for at holde på vandet, men fordi området er beskyttet, må man ikke oversvømme jorden:

”Det er jo så noget særlig natur. Man må gerne lukke vandet ind i folks kældre og butikker i byen, men i de særlige naturområder, der må man ikke.”

Området omkring Vejle midtby er i EU’s oversvømmelsesdirektiv defineret som et område, hvor der er særlig risiko for oversvømmelse. Vejle Kommune har derfor brugt mange millioner på at sikre midtbyen. Senest brugte de 45 mio. kr. på det store sluseværk omkring byen, der stod færdigt i 2016.