41 19 59 99 nikogr@dmjx.dk
Vælg en side
Bent Olsen har været direktør for Artusbyg A/S siden oktober 2013. Foto fra Bent Olsens facebookprofil.

I hele landet er antallet af ledige stillinger stigende, og det er især svært for mindre private virksomheder at finde arbejdskraft.

Af Nicolai Grauholm

Antallet af ledige stillinger i private virksomheder er steget med 1.300, fra 2019’s tredje kvartal, til samme års fjerde kvartal. Det viser en ny udgivelse fra Danmarks Statistik. Det er især de mindre virksomheder indenfor bygge- og anlægsbranchen, der er ramt af dette.

”Vi har altid stillinger, der ikke er fyldt ud, og næsten konstant stillingssøgninger ude,” siger Bent Olsen, direktør i Artusbyg A/S, der er en virksomhed med blandt andet tømrere, murere og malere i Vejle.

Det er ikke fordi, at Artusbyg ikke får ansøgninger nok, men nærmere en mangel på kvalificerede ansøgere.

Det har konsekvenser

Bent Olsen fortæller, hvordan Artusbyg A/S er nødt til at sige nej til arbejdsopgaver, og at det går ud over deres omsætning og indtjening.

Anja Daugaard, formand for Arbejdsmarkedsudvalget i Vejle Kommune, kan godt genkende problematikken.

”Det betyder jo i værste tilfælde, at vores erhvervsliv ikke kan løfte de arbejdsopgaver, de har,” siger hun.

Anja Daugaard udtaler, at vi i Danmark har en fordeling, hvor kun 20 % af de unge søger ind på en erhvervsuddannelse. Pressefoto fra www.vejle.dk

De unge som løsning

Anja Daugaard peger på, at man i kommunen allerede har fokus på at omskole og efteruddanne arbejdere, så de kan afhjælpe problemet, men det er især blandt de unge, at løsningen skal findes.

”Vi gør meget for at få unge til at søge ind på erhvervsuddannelser. Vi har oprettet en obligatorisk erhvervspraktik for alle 8. klasser, der træder i kraft fra næste skoleår.” siger hun.

Den obligatoriske erhvervspraktik skal sende 1.200 8. klasses elever ud i erhvervspraktik hos virksomheder i Vejle, så de kan få en forsmag på erhvervslivet. Kombineret med dette, har Vejle Kommune yderligere indgået samarbejder, som kan understøtte dette tiltag.

”Vi har lavet en aftale med ’elevpraktik.dk’, hvor 200-300 virksomheder i Vejle allerede har meldt sig til. Den skal gøre det lettere for virksomheder, skoler og elever at se uddannelses- og jobmulighederne i erhvervslivet.”